När våren nu knyter ihop till sommar och semester är det dags för Grand Final i politisk lobbying. Politiker, beslutsfattare och organisationer laddar för en intensiv vecka – med möten, seminarier, politiska utspel och kunskapsutveckling i Almedalen.

Redan i höstas identifierade styrelsen, tillsammans med kansliet, sex viktiga områden att lobba kring. Balanserade villkor, upphandlingsutredningen, infrastrukturen, arkitekttävlingar, praktik under högskoleutbildningen samt kunskapsföretagets speciella villkor, är de utvalda områdena. Mycket har hänt redan, men de verkliga resultaten hoppas vi kunna se närmare senare under året.

Vår aktivitet i de sociala medierna har ökat markant, vilket innebär att både medlemmar och politiker följer oss den vägen. Modern kommunikation, kräver inget av ”bugande och bockande” för griniga chefredaktörer, här är det bara att skriva och trycka på knappen. Sen finns man publicerad – och andra tar lätt del av vad branschföreningen tycker och tänker.

De affärsmässiga villkoren har gnuggats på många olika sätt under våren. Dels har vi genomfört vår ”road show” och besökt nio olika regioner i landet och pratat om konsultaffären. Dels har vi brottats med SL och Konkurrensverket om användningen av konsultmäklare. Inom kort kan du läsa deras beslut i frågan. Men bered dig på att vi kommer att få se mer av den formen framöver.

Till sist, njut av sommaren och din ledighet. Gunga lätt i hängmattan, med en riktigt bra bok, eller måla om huset, ta båten ut på havet, men framför allt tillåt dig att vara ”icke tillgänglig”.

Glad Sommar!

Lena Wästfelt
vd, Svenska Teknik&Designföretagen