De nordiska marknaderna står sig gott i tiden. Vid det årliga RiNord-mötet presenterade de olika branschföreningarna läget i sina respektive länder. Island har börjat hämta sig, Danmark håller igång, Finland börjar komma igång efter ett par tuffa år, Sverige rullar och Norge går som tåget.

I samtliga länder uppskattar företagen att marknaden kommer att öka, likaså antalet medarbetare. Samtidigt ser man på både den svenska och norska marknaden att företag från andra länder börjar ta sig in. I Norge till exempel krävs att alla handlingar som används för att handla upp måste vara på engelska.

Vad alla diskuterar är om konsultaffären är ”commodity” (handelsvara) eller om den fortfarande står sig som rådgivande, innovativ kunskapstjänst. Med de allt mer standardiserade upphandlingarna och de allt lägre priserna menar många att vi kommer allt längre bort från den specialiserade, högt värderade tjänsten. Ett ämne som absolut står högt upp på agendan för oss här i Sverige.

Under året som gått har styrelsen diskuterat konsultaffären och dess framtid. Vi har träffat representanter från andra branscher, jämfört oss med övriga Europa och varit öppna för nya sätt att ta betalt. Trafikverket, till exempel, har prövat ett par olika modeller under året. Eftersom de bygger på fast pris med incitament är det tyvärr för tidigt att säga vad slutresultatet på uppdragen blir.

Konkurrensen hårdnar i takt med ett Europa i övrigt som har det tufft. Hos engelsmännen märks detta redan och flera andra är på gång. Protektionismen vill gärna visa röd flagg, men EU:s inre marknad – och globaliseringen i sig – talar ett helt annat språk. Så istället gäller det att blir allt effektivare i utförandet, lära sig räkna på fasta priser, ligga väl framme med förslag, idéer och innovationer. Allt för att stärka företagets konkurrenskraft.

Just nu laddar vi för Almedalen. Veckan när politiker, organisationer, företagsledare möts i Visby och försöker påverka varandra i den riktning som man tycker är rätt. I år pågår veckan mellan söndag till söndag. Via STD-företagens webbsida kan du följa våra egna frukostmöten. Vi genomför spännande seminarium varje morgon tisdag till fredag. Se program och innehåll på www.std.se/almedalen. Men innan dess är det dags att duka upp sill, nubbe, färska potatisar och bär. Nu ”stänger vi Sverige” och firar en härlig midsommar – med hopp om några regnfria stunder.

GLAD MIDSOMMAR !

Lena Wästfelt
vd, Svenska Teknik&Designföretagen