Julen står för dörren och året går mot sitt slut. Vart tog oktober, november vägen? Plötsligt är december här och dagarna är få för att hinna. Hinna göra klart. Uppdragen ska bli klara, minnesanteckningarna skrivna, tidrapporterna ifyllda och fakturorna skickade och betalda. Stressen lyser likt adventsstjärnorna. Och hemma väntar barnen på klappar, foten på granen, pepparkaksdegen på att bli kavlad och skinkan på att få sin glasyr.

I år är de lediga dagarna många. En del väljer värmen och flyr österut. Andra kikar efter snön och får äntligen ta fram laggen. Tid att läsa, äta, umgås. Julen bjuder på mycket av det vi längtar efter under året. Lite lugn, lite familjeliv, lite mys. Kristin Lundell, krönikör i SvD skriver den 10 december ”Mysandet är terror för samtiden”. Citat: …(mys) detta ord som en gång endast användes om illasittande klädesplagg och av butiksbiträden som brann för kuddar och lampskärmar. Idag är myset överallt”. Det påminner om diskussionen kring inredningsdetaljer till Almegas omstöpning av kontoret. I konferensrummen där vi absolut ”behöver lite golvlampor så att det blir lite mysstämning”. Man kan undra vart vi är på väg? Samtidigt som julpynt hemma är en uppskattad återvändare varje år – för både liten och stor.

Mindre mysigt är de dödsolyckor som inträffat under året. Bara på Citybanan i Stockholm har fyra personer förolyckats under året. Att Sverige, som sedan sjuttiotalet är kända för hög arbetsmiljö och säkerhet, ska drabbas av detta på tiotalet är ofattbart. Såväl entreprenörer som beställare har tagit olyckor och tillbud med stort allvar. Sent på hösten kallar man till konferens och dagen efter utlyser Trafikverket en manifestation på alla pågående byggen i landet. Titt som tätt får vi frågan: Vad gör konsulterna på det här området? Hur arbetar de för bättre arbetsmiljö? Den egna arbetsmiljön på kontoren håller nog en anständig nivå, men hur tänker du som konsult när det gäller andras arbetsmiljö ute på plats? Skåpet som ska monteras, och avläsas, är det vänt inåt banan eller utåt? Hur brett är det mellan spåren, som ska underhållas, under pågående trafik på det ena? Är takritningen verkligen granskad eller finns det risk för ras, när snön packar på?

Arkitekter som stressar med korta leveranstider, byggkonstruktörer som känner sig osäkra på måtten, chefer för industrikonsulter som ska ta ansvar utan att själva vara på plats – under ytan finns mycket oro. Den omedelbara arbetsmiljön i form av färg och möbler håller måtten. Och vi kommer inte förolyckas av vassa stift på pennan, möjligtvis få musarm vid datorn. Men oron under ytan är så mycket svårare att se – och hantera. En ledare som själv är stressad och orolig har svårt att läsa av andra. Känsligheten för de andras välbefinnande försvinner.

Ekonomin kan för många vara en faktor till oro och stress. När året nu går mot slut står resultaten allt klarare. Branschöversikten dimper snart ner i lådan och visar hela branschens utveckling. Parallellt lämnar Almega på fredag sin konjunkturrapport och tjänsteindikator för Q4/2013.

Släck sakta ner 2013 med slappa dagar! Njut av ledigheten, vädret, familjen. Gör något viktigt för dig själv. Ladda batterierna inför ett nytt spännande år 2014. Tänd ett ljus för allt du tror på – tänd ett hopp!

Lena Wästfelt
vd, STD-företagen