Att stänga ett år är att göra bokslut. Ofta kopplar vi det till det ekonomiska bokslutet men det kan också handla om det personliga. Har du nått de föresatser, de mål du satt upp för året? I företagen gör vi verksamhetsplaner, lägger ut strategin, identifierar aktiviteterna på vägen mot målen. Men hur tydlig är din egen plan, hur väl följer du din egen utveckling?

Den personliga planen kan handla om karriären och dess nästa steg. Där är konsultrollen spännande i det att den tidigt innebär ett ledarskap. Varje nytt uppdrag blir en utmaning, ett tillfälle att spänna bågen, mot en allt mer kreativ lösning. Att gå en ledarutbildning är en investering för både individen och företaget. Ett utvecklingsprogram ger ofta en bra plattform för förståelsen för rollen, vad ansvaret betyder och erbjuder ”verktyg” som underlättar arbetet. Rätt kompetens dämpar ofta stressen.

Det personliga planet kan också – eller snarare bör också – ta siktet på det privata livet. Att en gång per år reflektera över var jag är, vart jag ska och hur jag kan fördjupa mina relationer, utveckla mina intressen, ger en värdefull puff framåt. I perioder tar både jobbet och familjen totalt över en. Då är det viktigt att hålla hårt på tennistiden, biobesöket, ölen på puben – med sina vänner. Mellanrum som kan ge lite skön paus – och distans.

För ett antal år sedan satt jag vid en middag och de tre andra runt bordet hade alla en hundraåring i släkten som fortfarande var full av liv och lust. Vid en närmare ”inventering” var det främst tre saker som gick igen hos dessa – fysisk aktivitet varje dag, planer framåt med vänner, uppdaterad på dagshändelserna i världen i kombination med en god lust till diskussion. Spänsten satt både i kroppen och knoppen.

Nu stundar en julhelg med en hel del lediga dagar. Snön som förra veckan täckte hela landet, ligger på många håll fortfarande kvar. En skön promenad, en sväng med skidorna, kanske pulka med barnen eller bara ligga i soffan och lyssna på julklappsmusiken. Hitta tid till lugn, till reflektion – och till din personliga plan framåt. Vissa investeringar kostar inget, men ger god utdelning – på lång sikt!

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Lena Wästfelt
vd, Svenska Teknik&Designföretagen