De har en del gemensamt, Pauline Algeröd och Daniel Elis Karlsson. Båda går andra året på arkitektutbildningen på Chalmers, båda är 24 år och båda kommer från Tjörn. Tillsammans vann de tävlingen ”Nya ögon på …” för arkitektstudenter. Årets material var glas. Det vinnande tävlingsbidraget, ”Bärande möte”, fanns uppmonterat i mässhallens entré under Nordbygg i början av april.

Uppdraget var att rita och konstruera ett kafé med glas som huvudmaterial. Den uppgiften löste Pauline och Daniel så galant att de vann tävlingen.

- Det kändes surrealistiskt. Vi har slitit med kaféet, sett det gå från tvådimensionellt till tredimensionellt och plötsligt kunde vi ta på det. Det var en fantastisk upplevelse, säger Pauline.
- Kaféet blev som vi tänkt oss, inga överraskningar, säger Daniel.

VinnareNyaÖgonPåGlas
Skiss över det vinnande bidraget "Bärande möte".

Ambitionen med det vinnande bidraget var att visa att glas klarar tung belastning och att det bär. Detta manifesterades bland annat genom de balkar av betong som höll ihop konstruktionen från ovansidan.
- Betongen stabiliserade konstruktionen. Det blev både estetik och funktion, säger Pauline.

Att det var en tävling med skarpa förutsättningar tyckte både Pauline och Daniel var kul.
- Det var jättespännande! Juryn har olika kunskapsområden och skulle man vinna så måste lösningen vara genomförbar, enligt uppdragsbeskrivningen, säger Daniel.

VinnareNyaOgonPa2014
Prisutdelare Saga Hellberg (mitten) tillsammans med pristagarna Pauline Algeröd och Daniel Elis Karlsson. I bakgrunden står det uppbyggda caféet.

Att tävlingen var ett skarpt uppdrag påverkade både Paulines och Daniels förhållningssätt till uppgiften, jämfört med de projekt som genomförs i utbildningen.
- Största skillnaden är att man kunde vinna någonting och att man anpassar sig lite till kundens önskemål, säger Pauline.
- Man vet att någon vill betala för det som görs, så man tar det på mer allvar. Lösningen måste vara genomförbar. I utbildningen kan man ta ut svängarna mer, säger Daniel.

I framtiden vill Pauline gärna rita en ”skulptural” byggnad. Daniel berättar att han alltid fascinerats av tågstationer. Det låter som en spännande kombination, i ljuset av de nya stambanor som planeras.