Debattartikel i NyTeknik: Holmquist missar poängen i vår kritik

Alla typer av yrkesroller behövs. Men att skapa en polarisering mellan utbildningar skapar mer förvirring och skada än vad det gör gott, skriver Magnus Höij, Svenska Teknik&Designföretagen.

I Stockholms stads senaste kampanj för gymnasieval uppmanas ungdomar att inte söka natur- eller ingenjörsutbildningar. Det handlar om att synliggöra gymnasieskolans yrkesprogram, vilket Stockholms stads gymnasieskolor kallar ”att välja med hjärtat”.

Det här är ett budskap som vi på Svenska Teknik och Designföretagen reagerat kraftigt på. Det råder akut brist på ingenjörer och våra medlemsföretag skriker efter ingenjörskompetens, något vi lyfte i Ny Teknik 2 februari.

I en replik på vårt debattinlägg försvarar Jan Holmquist, gymnasiedirektör, Stockholms stad detta med att antalet sökande till yrkesprogrammen är rekordlågt. Och att dessa yrkesgrupper är minst lika viktiga ur samhällssynpunkt som ingenjörer – Han missar poängen.

Yrkesprogrammen är såklart utmärkta för väldigt många ungdomar. Alla typer av yrkesroller behövs. Men att avråda ungdomar från att söka sig till natur- och ingenjörsprogrammet är direkt skadligt. Det är oansvarigt att på det här sättet ställa två utbildningsval emot varandra.

Hur ska en ungdom som beslutat sig för att studera till ingenjör tänka? Ett studieval som dessutom leder till ett yrke som är hett efterfrågat av många av Sveriges företag och topprankat av arbetsförmedlingen som ett av de yrken med bäst framtidsutsikter i Sverige.

Minst lika provocerande är det bildmaterial som illustrerar de akademiska yrkena i svartvitt och grått, medan yrkesprogrammen är färgglada. Det är provocerande att skattepengar används för att – bokstavligt talat – svartmåla ett utbildningsval som är kreativt, stimulerande, omväxlande och utvecklande.

Sverige behöver både ingenjörer och yrkesutbildade. Vi måste på bästa sätt informera och underlätta för ungdomar att göra ett bra gymnasieval. Men att skapa en polarisering mellan utbildningar skapar mer förvirring och skada än vad det gör gott.

Informera gärna om yrkesprogram, men gör det inte på bekostnad av andra utbildningar! Bristen på civilingenjörer beräknas enligt SCB uppgå till över 50 000 personer 2030. Det är ett allvarligt problem och inget som kommunala insatser bör medverka till att förvärra.

Magnus Höij
vd Svenska Teknik&Designföretagen

Läs inlägget på nyteknik.se