Mina frågor på onsdag

På onsdag morgon kör vi vårt fjärde frukostsamtal, denna gång med ArkDes överintendent: Kieran Long. Här är vad jag är nyfiken på.

Ni kanske har noterat STD-företagens nya frukostsamtal i ert Facebook-flöde? Första onsdagen i månaden. En aktuell gäst. 30 minuter.

Vi har pratat med Jessica Rosencrantz från Moderaterna (bilden), med Eric Giertz från KTH och med Ulrika Lindstrand från Sveriges Ingenjörer.

Vi sänder live på Facebook, men sändningen finns självklart kvar och kan lätt spridas vidare till andra plattformar och mottagare.

Nu på onsdag är det dags igen, då vi gästas av ArkDes överintendent Kieran Long.

ArkDes är ju vårt nationella centrum för arkitektur och design. Kieran Long tog över rollen som överintendent i april förra året.

Kieran Long är från Storbritannien, har verkat som journalist och museikurator, men har familjeband till Sverige.

Här är några av frågorna jag tänker ställa till honom:

– Urbaniseringen är ju knappast en ren svensk trend. Hur kan vi hjälpas åt att förstå städernas nya roll över hela Europa och möjligen även i världen?

– Hur bör arkitektens roll i byggandet och i samhällsdebatten utvecklas framåt? Var i världen kan vi hitta inspiration till nya landvinningar?

– Vi har byggt mycket de senaste åren. Vad har vi lärt oss från detta intensiva skede? Vilka utmaningar ställer det oss inför?

– Uppköp och samverkan har fört arkitekterna närmare ingenjörerna, också i bolagsstrukturer. Påverkar det ArkDes roll? Kommer ingenjörerna att få större utrymme i arkitekturen? Och kommer arkitekterna än mer bli en del av ingenjörsvärldens logik och kultur?

Jag hoppas självklart att Kieran Long med sin internationella utblick kan ge oss en bild av hur han ser utvecklingen framåt.

Och jag hoppas att du är med och lyssnar! Jag lovar att det inte tar mer än 30 minuter. Och jag lovar att du lär dig en hel del nytt.

*

Helgen är en långhelg, eftersom jag är ledig på måndag. Jag utesluter inte att jag någon gång i helgen kommer att skymtas på IKEA i Barkarby. Kanske även på återvinningsstationen vid Bromma flygplats. Möjligen även vid en kaffekopp och en morgontidning på verandan. Men jag lovar inget.

Trevlig helg!