9 mars

I veckan har internationella kvinnodagen åter gjort oss påminda om strukturella hinder och den ojämlikhet som finns mellan människor. Låt det inte bli en tillfällig sak en gång per år.

Trots att Sverige i många avseenden har kommit långt i arbetet för en ökad jämställdhet så vet vi att mycket arbete återstår. Den 8 mars, alltså igår, belyses dessa frågor och om man inte sett problemen innan så går det inte att missa just denna dag, internationella kvinnodagen.

Jag tycker att den 8 mars är en utmärkt dag, för upplysning, reflektion, debatt. Det är en dag då vi lär oss mer, utmanar oss själva lite extra och lyfter på några nya stenar. Varje år.

Men samtidigt är det så otroligt viktigt att frågan om alla människors lika värde (för det är faktiskt det som frågan gäller) inte bara hanteras en dag om året. Så otroligt viktigt att alla människors lika möjligheter att förverkliga sina idéer (för det är faktiskt det som frågan gäller) inte bara hanteras den 8 mars.

Idag är det den 9 mars. Men det får inte betyda att det är ett år kvar till nästa gång vi lyfter alla människors lika värde och möjligheter.

Den 9 mars är en minst lika bra dag för att ändra strukturer, att riva glastak, att utmana gamla och konserverande normer.

Arbetet måste fortsätta. Varje dag.

*

Den här veckan har jag precis som många andra varit drabbad av förkylning. Men jag är på bättringsvägen och håller på att återhämta mina krafter. Att ha kraft och energi är viktigt om man ska klara av att utmana strukturer och riva glastak.

Trevlig helg!