Långsiktig förändring kräver uthållighet

Det kommer att ta tid att ändra kulturer och strukturer. Arbetet med jämställdhet och normer måste fortsätta. Länge.

I veckan deltog jag i ett panelsamtal om vad vi gör efter #metoo och uppropet #sistaspikenikistan, med extra fokus på byggsektorns strukturer och normer. Seminariet arrangerades av Sveriges Arkitekter, där bland annat deras förbundsdirektör, Charlotta Holm Hildebrand, deltog i diskussionen. Även en av uppropets initiativtagare arkitekt Cajsa Winge och Pia Höök, Diversity Manager på Skanska, var med i samtalet.

Jag tycker, oaktat min egen insats, att det var ett bra samtal. Frågorna problematiserades, det var relativt lite floskler, panelen var påläst och klok.

En av slutsatserna för min del handlar om att inse att arbetet varken kommer att gå fort eller att det är någon annans ansvar.

Tiden är en frustration. Med #metoo har många ögon öppnats, i synnerhet hos män, mot dåligt beteenden och normer. Det känns rimligt att om vi ser ett tydligt problem, att det problemet också åtgärdas snarast. Jag tror tyvärr att det är lättare sagt än gjort och att arbetet kommer att ta betydligt längre tid än någon kan önska. Möjligen blir vi aldrig klara.

 ”Om man tror att problemet bara ligger hos andra, då har man inte förstått problemet i grunden.”

Lättare är det att konstatera att frågan inte är ”någon annans”. Visst måste riksdag och regering dra sitt strå till stacken. Visst har arbetsgivare och chefer ett ansvar. Visst måste branschorganisationerna göra mer. Men ändå: detta är en fråga där vi nog måste börja med att se på oss själva. Detta är en fråga som ingen kan ducka för. Om man tror att problemet bara ligger hos andra, då har man inte förstått problemet i grunden.

Efter panelen hade jag flera bra samtal med deltagare, och bytte till och med visitkort med någon deltagare.

Dagen efter hördes vi av på telefon för att boka tid för en träff för vidare diskussion. Vi enades om att avboka mötet om de patriarkala maktstrukturerna var avvecklade innan vårt möte skulle hållas.

Jag har ingen anledning att tro att mötet ställs in.

*

I helgen åker jag till Småland för att med yxans hjälp bistå hustrun i att fylla vedförråden. I vår familj blev könsrollerna så: hon kör motorsågen, jag klyver.

Trevlig helg!