Ett steg i rätt riktning

Ska våra företag äntligen få betalt i tid? Ett litet steg i rätt riktning har i alla fall tagits, där STD-företagen varit mycket aktiva till att få till en förbättring.

Problemet är alltför välkänt. Stora industrikoncerner har orimligt långa betaltider mot sina leverantörer och affärspartners. De har satt i system att ”låna” likviditet från andra, ofta mindre företag. 90 dagar är inte ovanligt, exempel på både 120 dagar och 150 dagar hörs ibland.

Och problemet har ökat i omfattning, där Sverige hamnar allt längre ner på listan över nationer där företagen sköter sina betalningar på ett bra sätt.

I helgen berättade närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Dagens Industri att det ändå gjorts framsteg i frågan. Han har, efter uppmaningar från ett antal branschorganisationer, bland annat STD-företagen, hotat med lagstiftning om inte näringslivet själva tar tag i frågan. Det gav resultat.

Ett antal stora, svenska industrikoncerner har nu, genom att utforma en ”hederskod”, lovat att betala små och medelstora leverantörer inom 30 dagar. Ännu återstår lite arbete med att utforma den exakta texten i koden.

Dessutom har Damberg lovat att lagstifta om transparens kring betaltider, dvs en skyldighet att redovisa de betaltider man tillämpar, för de största företagen i landet.

Trots att det finns en hel del övrigt att önska är detta goda nyheter.

Det är dels ett erkännande från storföretagen att de långa betaltiderna är ett problem.

Det är dels ett tydligt steg i rätt riktning, där utgångspunkten är att detta ska leda till tydliga förbättringar för ett stort antal företag. Jag har gott hopp om att det blir just så.

Min kollega Anders Persson, näringspolitisk chef på STD-företagen, har tillsammans med bland annat Almega, Fordonskomponentgruppen, Företagarna och FAR, varit mycket viktig för att få till stånd denna förändring. Jag är övertygad om att STD-företagen varit avgörande för att frågan hållits vid liv och till slut landat på ministerns att-göra-lista.

Samtidigt som vi kan fira en viktig delseger, ska vi minnas att arbetet inte är klart.

För det första måste dessa åtgärder, som nu väntar, genomföras och ge resultat.

För det andra finns det fler företag som dras med orimligt långa betaltider som inte omfattas av dessa åtgärder. För deras del – och för tjänstesektorns utveckling – behöver fler förstå vikten av att betala i tid.

*

I dag är jag i Jönköping, dels för att träffa företrädare för högskolan, dels för att träffa några medlemsföretag. Då passar jag också på att hälsa på svärföräldrarna i Barnarp, strax söder om Jönköping. Tåget, som tar mig till Småland, är fantastiskt, men Jönköping hör till städerna som kräver bil lite för ofta. Det är synd. Både för Jönköping som stad. Och för mig i helgen.

Trevlig helg!

ps Läs gärna vår debattartikel ”Ny utbildning i Jönköping välkomnas av näringslivet” i Jönköpings-Posten.