Regeringen lyssnade på oss: fler ingenjörer på väg

I veckan kom regeringens förslag till höstbudget. Våra krav på fler utbildningsplatser har nått hela vägen fram. Även om det fortfarande finns mer att önska.

När regeringen i veckan presenterade sin höstbudget kunde vi glädjas åt att ett av våra viktigaste krav, fler utbildningsplatser för ingenjörer, har hörsammats. 1600 nya utbildningsplatser fram till 2023 är bra och ett viktigt steg på vägen, om än inte tillräckligt.

Jag väljer att ändå försöka vara positiv. Inte minst är signalen mycket viktig. Även regeringen ser bristen på ingenjörer och arkitekter som ett hinder för en fortsatt hållbar samhällsutveckling.

Parallellt med att vi har en tät dialog med riksdag och regering fortsätter självfallet dialogen med högskolorna. Även där finns mycket att göra för att möta behovet från näringslivet. Den dialogen behöver utvecklas och jag ser fram emot det de kommande åren.

”Även regeringen ser bristen på ingenjörer och arkitekter som ett hinder för en fortsatt hållbar samhällsutveckling.”

I veckan lyfte vi också fram Luleå tekniska universitets intresse av att satsa på ytterligare arkitektutbildning i Luleå. Det är ett bra exempel på projekt som bör kunna stärka kapaciteten på universiteten framöver. Läs mitt debattinlägg i NSD här.

Dessvärre är ju leveranstiden på en ny ingenjör ganska lång. Men den som väntar på något gott…

*

Jag har även i veckan hunnit med att besöka bomässan i Vallastaden i Linköping. Ett spektakulärt projekt, ambitiöst och modigt av kommunen i tätt samarbete med arkitekterna på Okidoki. Lika roligt är det att se de olika uttrycken som svenska arkitektkontor bidragit med. Mässan avslutas i helgen, så vill du titta in i några spännande bostäder och glänta på dörren till framtidens stadsplanering är det hög tid. Sedan lär prislappen för att få kliva in i någon av lägenheterna dra iväg rejält.

*

I helgen ska vi sent om sider äta upp våra egenfångade kräftor. En årlig tradition med släkt och vänner från Småland. Själv dras jag, som några nog listat ut, mer mot havskräftornas sälta och fräschör, men efter snart 25 år med en småländsk hustru har till och med jag börjat lära mig att uppskatta skogen, insjöarna och tallarna. Myggen har jag fortfarande lite svårt för, måste jag medge.

Trevlig helg!