Ett kunnande som behövs överallt

Som ni säkert noterat har vi på många håll och i flera sammanhang lyft behovet av fler ingenjörer och arkitekter. Nu senast i en debattartikel i SvD.

Vi får entydiga och starka signaler på att bristen på kompetens hindrar branschens utveckling och lönsamhet.

Därför kräver vi fler utbildningsplatser, utöver de mer kortsiktiga insatser som även de är viktiga, exempelvis att försöka slussa in nyanlända till branschen, att vidareutbilda, etc.

Ibland får vi mothugg. Några påstår att behovet är överdrivet och att vi borde kunna nöja oss med de utbildningsplatser som redan finns.

Jag delar inte den uppfattningen. Dels är behovet hos våra medlemmar konsekvensen av mer än bara en tillfällig konjunkturuppgång.

Hela näringslivet ställs om mot tjänster, ofta komplexa och allt mer krävande.

Men behovet finns faktiskt inte bara hos våra företag.

Jag är minst lika bekymrad över att ingenjörsbristen slår mot våra kunder, beställarorganisationer i både privat och offentlig sektor. Vi behöver fler ingenjörer i politiken. Som journalister. Som forskare och samhällsdebattörer. Vi behöver fler arkitekter och ingenjörer i alla samhällssektorer.

De insikter och den förståelse över hur samhälle och människor fungerar som man får efter en ingenjörs- eller arkitektutbildning behövs på så många ställen i vårt samhälle. Det är även av det skälet som vi behöver utbilda fler.

Ovanpå detta: fler borde få uppleva glädjen av att förstå teknik, arkitektur och problemlösning.

> Länk till senaste debattartikeln i SvD

*
I helgen åker jag för andra helgen i rad till Småland för att fiska kräftor. Förra helgen fick vi överraskande bra resultat i vår sjö i Bodaforstrakten. Men jag tar även med en golfklubba, för att försöka finslipa lite på svingen.

Trevlig helg!