Packningen till Almedalen

Nästa vecka är det åter dags för Almedalen. Jag vet vad jag ska ta med mig.

Även detta år är Svenska Teknik&Designföretagen på plats i Almedalen och medverkar både med egna aktiviteter och deltar i andras.

Och jag vet såklart vad jag ska ta med mig dit: goda argument kring våra viktigaste frågor.

Jag har packat ner följande:

1: Argumenten för varför högskolan måste utbilda fler ingenjörer och arkitekter. Bristen på kompetens sprids nu till allt fler företag och branscher, så nu är det dags att flytta fokus till åtgärderna. Mer resurser till KTH, Chalmers, LTH och övriga högskolor är en självklar början. En handlingsplan för att göra det lättare att komma till Sverige – och få stanna! – behövs också.

2: Argumenten för att innovations- och forskningsfrågorna bättre måste nå tjänsteföretagen. Sverige är en kunskapsnation, men vi litar tungt på den traditionella industrilogiken, med fabriken i centrum. Nu behövs kraftiga satsningar på tjänsteutveckling och på tjänstesektorns innovationsförmåga.

3: Argumenten för kompetenslyft i de offentliga upphandlingarna. Staten köper för mycket stora summor varje år, och många av våra medlemmar säljer mycket till det offentliga. Tyvärr finns det ofta stora kunskapsluckor hos offentliga köpare som drabbar våra kunskapsintensiva företag extra hårt. Det måste vi gemensamt adressera.

”Nu behövs kraftiga satsningar på tjänsteutveckling och på tjänstesektorns innovationsförmåga.”

Vi har fixat några bra tillfällen att prata om detta, och tisdagen blir extra viktig! Även om du inte är på plats i Visby så kommer du kunna se vårt frukostseminarium på tisdagen som webbsänds. Läs mer om detta och våra aktiviteter i Almedalen på std.se/Almedalen.

I resväskan finns också ett schema över alla de aktiviteter som våra medlemsföretag har, med egna program på ett flertal viktiga områden. Det hoppas jag kunna följa, även om det kommer att bli omöjligt att hinna med allt.

”Tyvärr finns det ofta stora kunskapsluckor hos offentliga köpare som drabbar våra kunskapsintensiva företag extra hårt.”

Med dessa argument och ambitioner i resväskan, kanske kompletterat med en tandborste, hoppas jag på en riktigt bra vecka bland politiker, pr-konsulter och media.

*

När väl Almedalen är avklarad blir det några veckors semester, då jag hoppas hinna med både västkusten (hem till mina föräldrar i Hunnebostrand), Småland (Bodafors-trakten) och sedan några veckors tågluff med sonen, då vi drar österut mot Wien, Budapest, Prag och lite mer. Det är min första tågluff och ska bli riktigt spännande.

Hoppas att även du får en riktigt trevlig sommar. I augusti kör vi igång igen. Vi är inte klara.