Examenstider

Det är många som lämnar skolan just nu. Men det mesta av lärandet ligger framför oss.

Jag är inte ensam om att springa runt på studentuppvaktningar. Eller att ta hand om ungdomar som lämnar grundskolan för ett ganska långt sommarlov. Eller möter nyblivna civilingenjörer eller arkitekter som just blivit klara från en teknisk högskola.

För många hägrar ett sommarlov, för andra väntar kanske ett yrkesliv och förvärvsarbete framåt augusti.

”Men låt oss aldrig glömma att vi lär oss minst lika mycket vid sidan av och efter skolan.”

Jag unnar såklart alla lite sommarlov. Och skolan är en otroligt viktig institution, oavsett vilken nivå det rör sig om.

Men låt oss aldrig glömma att vi lär oss minst lika mycket vid sidan av och efter skolan.

Jag brukar ofta säga att jag går i ”school of life”, där mina vardagar präglas av lärande lika mycket som skolan någonsin gjorde.

Detta tror jag är extra viktigt för oss som jobbar med tekniknära frågor, där utvecklingen går snabbt. Vi arbetar på andra sätt, vi använder andra verktyg och de lösningar vi tar fram måste svara mot nya problem och utmaningar som våra kunder har.

”Så ta vara på lärandet i vardagen. Se till att du lär dig nya saker även på semestern.”

Att då tro att skolans kunskaper, som i många fall hämtades för årtionden sedan, räcker: det är nog att lura både sig själv och sina kunder.

Så ta vara på lärandet i vardagen. Se till att du lär dig nya saker även på semestern. Se till att jobba på din nyfikenhet. Se till att pröva nya saker, testa produkter eller tjänster du inte testat innan. Läs nya tidningar, kolla på oväntade tv-kanaler. Res till nya ställen. Träffa nya människor.

Du kanske inte får examen, men du lär absolut ta med dig ny kunskap hem.

*

I helgen blir det som sagt några studentmottagningar hos vänner och bekanta. Jag ska försöka att inte förstöra stämningen, genom att prata om hur sommarlovet måste fyllas med fler studier av livets möjligheter.

Trevlig helg!