Smarta städer kräver arkitekter och ingenjörer

Det talas mycket om ”smarta städer” just nu. Låt oss hjälpas åt att fylla begreppet med mer än bara smarta it-lösningar.

Jag har en gammal (och pågående) kärleksrelation till it-branschen. Jag har levt så länge med it-bolag, it-trender och olika it-debattörer att de blivit en del av min egen personlighet.

Därför blir jag glad och upprymd när dessa bolag och individer börjar engagera sig i den smarta staden. Är det något som STD-företagens medlemmar jobbar med så är det ju stadsutveckling och hur vi ska bygga hållbara och moderna städer.

”Det finns såklart många undantag, men jag slås av att debatten om dessa frågor ofta sker på två olika håll, där samhällsplaneringen sker på ett håll medan it-branschens vilja att bidra till smartare städer sker på ett annat håll. Det borde vi sluta med.”

Jag är nämligen övertygad om att den smarta staden måste stå stadigt både i ett politiskt ledarskap, i en hållbar planering, i tydligt samspel med arkitekter och samhällsbyggande ingenjörer, liksom – givetvis – med en it-bransch som bygger moderna verktyg, sensorer, analyser av big data och som utmanar gamla affärsmodeller och arbetssätt.

I det mötet, mellan kunnande om stadens roll och urbaniseringen, och digitaliseringens förkämpar, kommer det säkert att uppstå många spännande tankar, perspektiv och lärorika konflikter.

Det finns såklart många undantag, men jag slås av att debatten om dessa frågor ofta sker på två olika håll, där samhällsplaneringen sker på ett håll medan it-branschens vilja att bidra till smartare städer sker på ett annat håll. Det borde vi sluta med.

”När vi får ihop de perspektiven kommer vi att kunna bygga fantastiska städer.”

Den smarta staden bygger både på moderna tankar om självkörande bilar, om soptunnor som twittrar och på öppna data från företag och myndigheter. Men den bygger lika mycket på insikter om människor, om kulturer, om infrastrukturens roll i staden, om den byggda miljöns förtjänster och bidrag samt om goda livsmiljöer.

När vi får ihop de perspektiven kommer vi att kunna bygga fantastiska städer. (Detta är ett av de spännande ämnen som vi kommer att beröra på vårt seminarium ”Teknik och samhälle växer samman” nästa tisdag – läs mer.)

*

I helgen blir det förhoppningsvis några nya cykelturer, förslagsvis till Ekerö. Men kanske hinner jag titta lite på nästa veckas presentation inför STD-företagens årsmöte, som vi håller på tisdag.

Trevlig helg!