Microsoft eller NCC?

Om du blev bjuden på sommarmingel hos NCC och Microsoft som råkade vara samma dag: vilket hade du valt? Tips: våga tänka annorlunda…

Efter vårt årsmöte i veckan, då vi bland annat fick nya styrelseledamöter från Tyréns och Ramböll (länk till nyheten), hade vi ett välbesökt seminarium, där vi bland annat diskuterade hur it-utvecklingen påverkar samhällsbyggnadssektorn.

Våra medlemmar står ofta på gränsen mellan traditionell samhällsbyggnad och modern teknikutveckling och hämtar näring och energi från båda dessa sammanhang.

En av mina frågor ställde panelen inför vägvalet mellan att gå på mingel med NCC eller att gå på mingel med Microsoft. Ett svårt vägval, såklart, i synnerhet om man känner sig hemma i två världar. Kunderna och projekten hittar våra medlemmar ofta hos byggbolagen, medan nya arbetsformer och visioner hittas minst lika mycket hos it-bolagens experter och trendspaningar.

Jag är övertygad om att vi oftare behöver utmana oss själva och söka nya tankar och perspektiv från andra branscher. Och jag vet av egen erfarenhet att just it-branschens aktörer har väldigt mycket att ge även för byggsektorn.

Detta är extra viktigt för oss som jobbar med kvalificerade ingenjörs- och arkitekttjänster, där digitaliseringen kommer att få stor påverkan och där vi sannolikt kommer att behöva jobba på helt nya sätt.

Hur valde panelen? Tja, det finns inget rätt och fel, men flertalet valde ändå relativt ”traditionellt”. NCC fick helt enkelt sin beskärda del av deltagare, även denna gång.

Inget fel i det såklart. Men jag hoppas att vi oftare breddar vårt synfält, oftare vågar lyssna på andra röster.

Min uppmaning till dig är att oftare våga bejaka de oväntade sammanhangen, att bygga fler och bredare nätverk.

Jag lovar: du kanske inte känner igen så många på sommarminglet, men du kommer å andra sidan att utvecklas desto mer. Snittarna lär i alla händelser vara ungefär lika goda.

**

I helgen hoppas jag på lite värme, så att trädgården kan få lite kärlek. Har vi riktig tur kanske till och med båten, som numera är i sjön, kan få se sig om lite i Mälaren.

Trevlig helg!