Steg i rätt riktning

I långlopp är mellantiderna viktiga. Vi är långt ifrån klara med uppdraget, men vi har flera goda delresultat som gläder mig.

För en branschorganisation blir jobbet aldrig klart. Men vi behöver minnas de framgångar som vi nått, även om de ibland drunknar i mycket annat. Låt mig kort beskriva fyra viktiga resultat för branschen, där många jobbat hårt och där många bidragit.

1: Betaltiderna. Jag skrev kort om detta i förra veckans blogg. Utvecklingen är på väg åt rätt håll och vi har ett bra tryck i frågan och har fått gehör för vår position på högsta politiska instans.

2: Mellanhänderna i konsultsektorn. Även detta har jag rapporterat om tidigare. Med den nya rapporten från Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten i handen börjar nu andra halvlek: att skapa ordning och reda i offentliga upphandlingar.

”Det är glädjande att vi fått gehör för vårt budskap, men nu återstår det att se till att det blir verkstad, både hos köpare och i politiken.”

3: Ingenjörskunnande när Angela Merkel var på besök. Min kollega, vår näringspolitiske chef Anders Persson, fick möjlighet att delta i samtalen om några stora framtidsfrågor då Tysklands förbundskansler Angela Merkel var på besök. Ett erkännande av vårt kunnande inom exempelvis transportsystem och digitalisering.

4: Kompetensbristen för byggsektorn. Bristen på ingenjörer och arkitekter är plågsam för branschen, något som även de statliga samordnarna, Pia Enochsson och Tommy Andersson noterade tydligt när de tittade närmare på resursbristerna. Ska vi klara av att bygga så mycket bostäder som vi tror behövs, då är det just fler ingenjörer och arkitekter som behövs. Återigen, en fråga där vi fått bra gehör för vårt perspektiv.

Det är glädjande att vi fått gehör för vårt budskap, men nu återstår det att se till att det blir verkstad, både hos köpare och i politiken. Det är massor som återstår.

Men jag gläds åt att vi hörs och syns mer. Och att fler verkar lyssna.

*
Det har varit en mycket intensiv vecka, med högt tryck på många områden. Helgen blir därmed ett bra tillfälle att komma ikapp och hämta energi. Jag utesluter inte att det blir lite arbete framför datorn ändå. Jag har lovat att redigera en årsberättelse för vår församling, så både Photoshop och InDesign kommer jag nog att hänga med de kommande dagarna.

Trevlig helg!