Är du student och vill göra ett bra karriärval? Bli ingenjör.

Ingenjör är ett av de yrken som har godast framtidsutsikter. Det visar en rapport från arbetsförmedlingen som släpptes idag.

Det råder stor brist på ingenjörer i hela Sverige. Våra medlemsföretag för en ständig kamp om kompetensen. Idag presenterade Arbetsförmedlingen rapporten ”Var finns jobben?” som visar att ingenjörsyrket är ett av de yrken som har godast framtidsutsikter. Tillsammans med bland annat lärare, sjuksköterskor och systemutvecklare. Civilingenjörer inom elektroteknik, tillsammans med civilingenjörer inom maskinteknik och även arkitekter, bedöms ha särskilt goda möjligheter till arbete.

Om bristen på dessa yrkeskategorier inte ska hämma svensk tillväxt måste vi göra något. Och göra det nu. Vi behöver fler utbildningsplatser på ingenjörsutbildningar runtom i landet. Men vi behöver också jobba aktivt med att locka fler till ingenjörsyrket. Vi behöver fler, och inte minst kvinnor, som söker till landets ingenjörsutbildningar. Både utbildningsplatser och söktryck måste öka.

Nyligen listade Veckans Affärer vilka yrken som anses ge bäst karriärmöjligheter. Även där återfanns ingenjörsyrket i toppen. Bra lön, låg konkurrens om jobben och ökad efterfrågan på marknaden var några av motiveringarna.

Det finns alla skäl till att välja en ingenjörsbana. Ändå är det för få personer som gör det. Detta är något vi i branschen tillsammans med akademi och politik måste ändra på.

Läs mer här om vad vi på STD-företagen vill göra för att öka tillgången på den här typen av kompetens i Sverige.