En ingenjörs- och arkitekthöst

Efter en bra sommar är arbetet igång på Almega och Svenska Teknik&Designföretagen. Det finns mycket att se fram emot i höst.

Sommaren 2016 bjöd på sol, en hel del värme och som alltid återhämtning. Men den bjöd också på fortsatt turbulens i världen, med terrordåd i Frankrike, mycket bekymmersam utveckling i Turkiet, en ökad oro för USAs politiska landskap och överlag en nationalistisk och frihandelsfientlig utveckling på många håll. Låt oss hoppas att hösten i detta avseende blir bättre.

På det lite mer konkreta planet kommer hösten nästan garanterat att bjuda på en rad spännande frågor för oss som jobbar med ingenjörs- och arkitektbranscherna. Vi ser fram emot två viktiga propositioner från regeringen, både avseende infrastruktur och forskning och innovation.

Vi ser fram emot en viktig riksdagsbehandling av nya LOU. Förhoppningsvis leder detta även till ett tydligt och genomtänkt besked om hur myndigheterna ser på mellanhänder i upphandling av ingenjörs- och arkitekttjänster.

Vi har flera nya personer i regeringen som jag hoppas i höst kommer att bidra aktivt till att utveckla samhället för att möta och välkomna internationaliseringen, sätta mer fokus på hållbarhetsfrågorna och inte minst skapa bättre förutsättningar för landets kunskapsintensiva företag. Jag hoppas att vi får ett ökat fokus på bristen av ingenjörer och arkitekter. Regeringen oroar sig för att detta kan drabba bostadsbyggandet. Det är en befogad oro, och det behöver göras åtskilligt för att komma till rätta med denna brist på kompetens.

Vi ser fram emot regeringens arbete med utvecklingen av tjänstesektorn och industrin, bland annat inom ramen för regeringens industrisamtal. Där räknar jag med att STD-företagens medlemmar har mycket att bidra med. Vi ser fram emot den fortsatta revideringen av branschens standardkontrakt, AB och ABT i synnerhet.

Som alltid finns behovet kvar att stärka bilden av ingenjörs- och arkitektföretagens betydelse för samhället i stort. Det är oroväckande låg kunskap både hos allmänheten och hos beslutsfattare om de värden som skapas av god planering och inte minst kunskap om teknik, samhällsutveckling och design. Lägg till detta en ökad och accelererande internationalisering, en digitalisering som kommer att påverka allt mer och en samhällsdebatt som blir allt mer polariserad och fragmentiserad, så kan vi nog sluta oss till att hösten kommer att bli allt annat än tråkig och innehållslös.

För att kunna företräda branschen på bästa sätt och få gehör för våra frågor behövs alla krafter i arbetet. Har du eller ditt företag intresse av att bidra i branscharbetet på något sätt? Hör av dig till mig! Det finns mycket att göra. Själv ska jag i helgen äta upp några av de kräftor vi fångade i Småland för någon vecka sedan. Fisket i år var bättre än på länge. Att det regnade, var under 10 grader varmt och haglade glömmer man snabbt.

Trevlig helg!