Examenstider – och vad som kommer sedan

Studenttiderna är här och många kliver ut ur gymnasium och universitet, med examen i hand. Då gäller det att lägga i nästa växel.

Det går inte att missa studenttiden, i alla fall inte om man är i närheten av en gymnasieskola. Lastbilsflak med glada studenter, som just lämnat gymnasieåren, hörs, syns och – ibland – stör vida omkring. Jag har själv en dotter som tagit studenten i år och det går inte att undvika att känna och dras med i den glädje som dessa ungdomar känner efter att ha lämnat gymnasiet.

Grundskolan och gymnasiet är såklart otroligt viktiga institutioner. De erbjuder en kunskapens bottenplatta att stå på. Men det bör även vara en intellektuell språngbräda för att nå ännu högre. Det kan vara studier vid högskola eller universitet. Men det kan också vara studier i det kanske viktigaste lärosätet av dem alla: ”livets skola”, ”school of life”.

För vår kunskapsintensiva sektor, som inte minst lutar sig tungt mot högre utbildningsinstitutioner, är förmågan att utveckla sin kunskap helt avgörande. Jag skissade i förra veckan på vad vi lägger i begreppet ”kompetensförsörjning”. Inte minst samspelet med universitet och högskolor är viktigt för oss.

Men låt mig lägga till en dimension, som handlar om vår inställning till lärande och utveckling, som både styrs av oss individer och av företagen. Vi vet att samhälle och företag påverkas snabbt av exempelvis globalisering och digitalisering. Vi vet att företag och yrkesroller som fanns och var viktiga för bara några decennier sedan kan vara helt borta om några år. Hur utvecklas vi som organisationer i en värld som ändras och kräver nytt av oss? Hur utvecklas vi som individer, med vår kunskap i bagaget, när roller ändras och arbetsbeskrivningar byts ut?

Svaren är nog olika, men det är i alla händelser livsfarligt att stå still och titta på. US Department of Labour har uppskattat att 65 procent av dagens ungdomar kommer att ha ett jobb som ännu inte finns. Hur påverkar det HR- och kompetensförsörjningsarbetet på våra företag? Och för den gymnasieungdom som idag lämnar sin skola med mössan i högsta hugg: vad betyder det? Hur möter man den framtiden?

De tre råd jag kommer att ge min egen dotter i helgen, när vi har studentmottagning, är dessa: Se till att sträva högt, sätt ambitiösa mål och ge aldrig upp. Håll koll på var du kommer ifrån, var fokuserad på framtiden, men spana alltid åt sidorna. Och sluta aldrig att lära dig nytt. Varje dag, hela tiden. School of life är en fantastisk skola.

I helgen ska släkten tas omhand och vår nybakade student pysslas om lite extra. Det är ett kapitel som avslutas, men också ett nytt som påbörjas. Det är stort ändå.

Trevlig helg!