Fredagsblogg: Öppna gränser är bra för alla

Globaliseringen är ingen ny trend. Men kritiken börjar dyka upp på allt fler ställen. Vi behöver fler som står upp för frihandel, fri rörlighet och sänkta trösklar i det internationella affärslivet.

freetrade_mindre

Det är bortom allt tvivel att världen vinner på öppenhet, också i näringslivet. Mer frihandel gynnar både oss här hemma i Sverige liksom de vi handlar med. Argumenten för det motsatta är ofta försåtliga. Vissa kritiker är ofta okunniga, vissa pålästa men med en väldigt tydlig ideologisk agenda.

Det är överraskande många som just nu driver en agenda som har tydliga nationalistiska förtecken. Flera av kandidaterna i det pågående amerikanska presidentvalet till exempel. Både Donald Trump och Bernie Sanders har på var sitt håll ett budskap som bygger på att handel med exempelvis Kina skulle slå hårt mot amerikanska jobb. Debatten har gjort att även traditionella frihandelsvänner har ändrat sin retorik. Oron är stor för att olika frihandelsavtal kommer att rivas upp efter presidentvalet i höst. Det vore förödande för både den amerikanska och den globala ekonomin.

Även kritiken mot de nu pågående förhandlingarna om nya frihandelsavtal mellan USA och Europa breder ut sig. Kritiken kommer från Storbritannien, men även från andra håll.

Här hemma är debatten kring det alltmer internationella näringslivet överlag mer nyanserad. Den nationalism som växer sig starkare bottnar mer i kulturella konflikter än i en direkt ekonomisk oro. Kanske är den utvecklingen än värre, men av andra skäl. Oavsett är det en annan krönika på annan plats.

Ändå finns anledning för oss som jobbar i samhällsbyggnadssektorn att fundera på vårt eget förhållningssätt till globaliseringen. Vi har idag en ganska ”svensk” marknad för både arkitekter och ingenjörer. Våra regelverk är överraskande ”svenska”. Vi vet att mycket av detta kommer behöva anpassas till omvärldens krav. Och vi vill samtidigt givetvis dra nytta av kompetens och kunnande som finns i andra länder.

Jag är övertygad om att globaliseringen kommer att stöka till det en del. Men jag är lika övertygad om att vi kommer att välkomna den och inse att alternativet, nationalismens slutenhet och inskränkthet, är sju resor värre.

För oss samhällsbyggare är det extra viktigt att tänka broar och inte murar. Även om broarna är konstruerade av tyska eller brasilianska ingenjörer och arkitekter.

Om man vågar sig på ytterligare en liknelse mellan vår branschs arbete och den politiska utvecklingen kan man kanske hävda att vi behöver ha fler öppna dörrar och fönster som står på vid gavel. Annars är risken stor att vi närmar oss känslan av ett fängelse med ganska unken luft.

Denna vecka blir helgen extra lång, och det erbjuder möjligheten att åka till Småland för lite umgänge med släkten. Som bohuslänning har jag aldrig riktigt lärt mig att förstå charmen med tallkottar, mygg och bruna sjöar där man bottnar överallt. Men jag jobbar på det.

Trevlig helg.