Ny styrelse – samma viktiga frågor

I veckan samlades branschens aktörer till stämma och Konsultdag. Flera nya ansikten tar plats i styrelsen för STD-företagen. Förutsättningarna för ett fortsatt arbete för arkitekter och ingenjörer är bättre än på länge.

styrelse2016.jpg
Från vänster: Ulla Bergström, Jannice Johansson Steijner, Pär Hammarskog, Magnus Meyer.

Ett årsmöte är alltid ett tillfälle att stanna upp och reflektera över året som gått. Vi lägger bakom oss ett år av en hel del stora förändringar, både internt och externt.

I korthet: det finns enorma utmaningar i samhället, där arkitekter och ingenjörer sitter med avgörande kunskap om hur vi löser dessa. Ändå dras vi med brist på kompetens, både som bolagen kan rekrytera, men också på beställarsidan. Trender som globalisering och konsolidering utvecklar branschen och skapar nya möjligheter. Formerna för upphandling, både privat och offentlig, har svårt att hänga med i utvecklingen, samtidigt som digitaliseringen ändrar roller och arbetssätt i grunden.

För att stärka branschens arbete ytterligare är styrelsen för STD-företagen ett av de viktigaste verktygen. Därför är det roligt att vi nu stärker den ytterligare med flera kunniga namn med viktiga perspektiv och avgörande kunskap.

Ulla Bergström från White, Jannice Johansson Steijer från Tengbom, Pär Hammarberg från COWI samt Magnus Meyer från WSP är nya i styrelsen från och med i tisdags.

Jag är mycket glad för den bredd som vi har i styrelsen, med god representation från både arkitekter, ingenjörsbolag med fokus mot samhällsbyggnad och ingenjörsbolag med ett tydligare industriellt fokus. Med Ulla, Jannice, Pär och Magnus i styrelsen kommer arbetet för branschens bästa att kunna luta sig mot både kunskap och varumärken som är högt respekterade inom och långt utanför branschen.

Trots den glädjen kommer jag att sakna de som nu lämnar styrelsen av olika anledningar.

Annica Carlsson från Equator, Johannes Erlandsson från Atkins, Dimitris Gioulekas från Knightec samt Jeanette Saveros från Hifab lämnar ett tomrum efter sig. Jag känner mig dock trygg i att de även fortsatt kommer att jobba för branschens bästa men nu från andra horisonter.

Året som ligger framför oss kommer att bli mycket spännande och innehållsrikt. Jag ser fram emot att samverka med nya styrelsen för att fortsätta att både stärka arkitekternas och ingenjörernas ställning, att bidra till en än bättre samhällsbyggnad och kanske till och med att rädda världen litegrann.

Dags att kavla upp ärmarna.

I helgen kavlar jag upp ärmarna, men verktygen blir kanske lite annorlunda än de jag använder på vardagarna. Jag ska se om världen kan räddas med såpa, några rejäla borstar och en dammsugare. Jag är inte helt övertygad, men jag ska ge det en chans.

Trevlig helg.