Fredagsblogg: Samhällsbyggnadssektorn och digitaliseringen

I veckan besökte jag Chalmers och medverkade på Ledarskapsdagen som CMB arrangerar. Temat var robotarnas intåg på byggarbetsplatsen. Men frågan är om vi inte riskerar att blanda ihop automatisering med digitalisering. Det vore i så fall farligt.

digitaliering mindre

I veckan arrangerades Ledarskapsdagen på Chalmers i Göteborg. Ett bra program med många bra talare och spännande inspel. Temat var robotarnas intåg på byggarbetsplatserna och givetvis hur digitaliseringen generellt påverkar samhällsbyggnadssektorn. Jag fick själv chansen att bidra något, tillsammans med flera andra duktiga talare.

En rolig webbtjänst som ger lite perspektiv på yrkesrollerna och hur de kan påverkas av automatiseringen och robotarna finns hos amerikanska NPR. Kolla själv hur sannolikt det är att ditt jobb blir ersatt av en robot på den här länken. Förmågor som att krypa in i små utrymmen och att förhandla med andra människor ligger till grund för analysen. NPR har gjort en enkel och tankeväckande tjänst, med den är givetvis  grovt förenklad.

Även om jag är övertygad om att vi kommer att få se mycket mer av robotar, 3D-skrivare och automatiserat arbete på våra byggen är jag lika övertygad om att detta bara är en liten del av den förändring som ligger framför oss.

Jag är själv orolig för att vi gör frågan om digitaliseringen för enkel och för liten. Digitalisering innehåller såklart BIM, men den handlar om mycket, mycket mer än så.

Att ge landets alla platschefer en Ipad är inte ett sätt att ”digitalisera branschen”, om nu någon hade trott det.

Mina år i tidningsvärlden har lärt mig att det första steget i den digitala revolutionen handlade om att digitalisera det som en gång var analogt. Papperstidningen blev digital. Artikeln publicerades inte på papper utan på en skärm.

Men nästa steg handlade om affärsmodeller, där pengarna slutade att komma till de gamla intäktskällorna, och började dyka upp på andra ställen. Behovet av att ändra affärsmodeller blev akut och något som mediabranschen fortfarande kämpar med. En fullskalig digitalisering kräver oftast att större förändringar görs i både organisation och affärsmodell.

Och det i sin tur leder snabbt till att gamla problem kan lösas på helt andra sätt. Steg tre i digitaliseringen skulle kunna innebära att marknaden omdefinieras, där nya aktörer ersätter de gamla. Gamla problem kan lösas med helt andra tjänster och idéer.

Vi lär få anledning att återkomma till både steg 1, 2 och 3 i den här raketen som vi själva sitter i. Någon har redan tryckt på startknappen. Motorerna mullrar. Låt oss sikta mot stjärnorna. Den här gången lär det inte räcka med att vi når trädtopparna.

I helgen ska jag kapa till några gamla skifferplattor till trädgården. Med en farfar som var stenhuggare och en far som hade stenhuggeri känns det bra i själen att få vårda en familjetradition i stenens namn. Även om jag ärligt talat är ganska usel som grovarbetare.

Trevlig helg.