Fredagsblogg: Konsultetik i tre steg

Vi som jobbar med ingenjörs- och arkitektuppdrag agerar inte bara i samhällsbyggnadssektorn eller för ett modernt och hållbart näringsliv. Vi är i allra högsta grad i en förtroendebransch.

Därför var årsmötet med Samhällsbyggnadssektorns Etiska råd ett av veckans viktigaste möten och ett bra tillfälle att lyfta de etiska frågorna som berör vårt uppdrag. I Etiska rådet representeras STD-företagen idag av Jannice Johansson Steijner, vice VD på Tengbom. På årsmötet fick jag tillfälle att utveckla tre av de perspektiv som jag tycker är angelägna att hålla levande för oss konsulter och för oss på STD-företagen.

etiskaradet arsmote
Foto: Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd

För det första betonade jag att vi måste bli bättre på att formulera vad vi egentligen menar med ”konsultetik”. Lejonparten av de jag möter ute på företagen har en självklar och väl fungerande ”etisk kompass”, som leder oss rätt när vi gör affärer med våra kunder och beställare. Vi vet väl var gränserna går, men med tanke på vårt förtroendeuppdrag som konsulter kan vi behöva förklara detta än tydligare. Vi kanske kan lära något av hur jurister, revisorer eller mäklare beskriver sitt oberoende och sin affärsmodell? Under året kommer vårt teknikkonsultråd att jobba vidare med detta, och kanske landar det i ett gemensamt dokument där vi samlar våra slutsatser.

För det andra behöver vi som branschorganisation hålla rent framför egen dörr. Vi ska vara en branschorganisation, där vi är extremt noga med konkurrensneutraliteten. Vi ska hålla oss borta från allt som kan ha med kartellbildning, prisdiskussioner eller ohälsosam samverkan mellan företagen att göra. Detta har inte varit ett problem, men vi behöver ha frågan ständigt levande, den behöver förstärkas och tydliggöras.

Den tredje delen i begreppet ”konsultetik” är affärspotentialen. Vi som samhällsbyggare är inte bara en viktig aktör för att designa eller konstruera byggnader eller infrastruktur. Vi tillför även en etisk dimension, som handlar om att ställa rätt frågor, inte bara ge rätta svar. Vi som bransch vill inte bara bygga så mycket som möjligt. Vi vill att det byggs rätt saker, som ger ett bättre samhälle. I detta finns faktiskt även en affärspotential. Vi erbjuder en tjänst som jag är övertygad om att både politiker och näringsliv behöver mer av: långsiktighet, bredare perspektiv, lösningar som sätts in i sitt sammanhang.

Konsultetiken har vi i ryggmärgen. Nu gäller det att visa att det också är en ryggrad för hela branschen.

I helgen kommer mina föräldrar på besök från västkusten och Hunnebostrand. Städningen är avklarad, så förhoppningsvis kan vi ägna oss åt lite matlagning, umgänge och kanske någon promenad i ett ändå ganska vintervackert Stockholm.

Trevlig helg.