Fredagsblogg: Nytt och viktigt år

Det nya året har dragit igång och nu börjar maskinerierna dra igång på både företag och i organisationsvärlden. Vi kan se fram emot ett mycket viktigt och spännande år.

En av de kanske mest centrala frågorna kommer att bli vårens viktiga avtalsrörelse. Under de kommande veckorna kommer våra avtalsförhandlare, vår styrelse och vår delegation att jobba hårt för att ytterligare stärka förutsättningarna för en stark och växande konsultbransch.

Därtill kommer vi i år att få anledning att prata en hel del om forskning och innovation, med anledning av regeringens proposition på området som kommer i höst.

Vi hoppas få ökad klarhet i konsultmäklarnas roll i samband med offentliga upphandlingar. Vi hoppas att Konkurrensverket reder ut de oklarheter som finns idag och skapar en ordning som står i samklang med lagstiftningens intentioner.

Jag utgår från att Trafikverkets nya generaldirektör, Lena Erixon, tillsammans med branschens företrädare kommer att fortsätta att utveckla våra investeringar i modern infrastruktur. Vi på STD-företagen ser fram emot att ytterligare bidra till den diskussionen.

Jag ser fram emot de svar och analyser som kulturministern får – och hennes slutsatser av dessa – kring arkitekturutredningen, Gestaltad Livsmiljö. Redan den 9 februari kommer Christer Larsson till oss och berättar mer om utredningens förslag. Håll utkik på www.std.se för mer information om tid och plats.

Redan i nästa vecka kommer vi att presentera en ny bok om några av de stora utmaningar som svensk bostadsdebatt och bostadspolitik lider av. Fler välkända debattörer på området kommer till oss på Almega för att diskutera hur vi kan bygga bättre och mer långsiktigt. Läs mer om evenemanget. För dig som inte har möjlighet att delta kommer vi att filma seminariet så att det går att se i efterhand.

Även om jag kanske inte ser fram emot det så skadar det nog inte med en beredskap för att rikspolitiken fortsatt kan ställa till det, även för oss i samhällsbyggnadssektorn. Vi har ett svårt parlamentariskt läge, stora samhällsutmaningar som ställer krav på både politik, näringsliv och civilsamhälle. Det vore naivt att tro att det inte också kan påverka förutsättningarna för företagandet och samhällsbyggandet.

För att möta dessa och andra utmaningar har vi gjort en del ändringar i våra arbetsformer inför året. Vi har ett antal nya arbetsgrupper och råd, som jag tror kommer att stärka vår förmåga att nå ut med vårt budskap och stärka vår röst. Vi kommer att säkerställa att dessa arbetsgrupper får upp farten under vintern. Vill du bidra så ta gärna kontakt med Helena Arvidsson på helena.arvidsson@std.se. Det finns som sagt mycket som behöver göras.

Jag avslutar denna arbetsvecka på en kursgård utanför Stockholm, där STD-företagens kansli har planerat året som kommer. Känslan är att det finns massor att göra, men också väldigt många viktiga och stimulerande arbetsuppgifter framför oss.

Jag hoppas att den känslan även präglar din vardag. Och att vi kan göra mer tillsammans under 2016.

Trevlig helg!