Fredagsblogg: Alexanderhugg – lösningen för bostadspolitiken?

I veckan presenterade vi på STD-företagen vår bostadspolitiska skrift, där vi pekar ut fem olika områden som på olika sätt skapar bekymmer för bostadsmarknaden. Nu hoppas vi att bostadsminister Mehmet Kaplan ger mer fokus åt innovation, livsmiljöer och en samlad bostadspolitik.

Bostadsdebatten saknar ju inte debattörer direkt, men ändå är det märkligt hur ofta arkitekternas och ingenjörernas perspektiv lämnas därhän i debatten. Frågor om byggande och finansiering, ofta med väldigt korta perspektiv, blir lätt dominerande på debattsidor och i tv-soffor. Utrymmet för nytänkande och helhetsperspektiv hamnar inte sällan i bakvattnet.

Det var några av de perspektiv som fick belysning på seminariet, där WSPs vd Magnus Meyer och White Arkitekters Alexandra Hagen tillsammans med STD-företagens Anders Persson gav sina perspektiv på frågorna. Givetvis glädjande, men kanske lite förvånande, fick vi i stora stycken också medhåll från bostadsministern. Dagens politik har många kockar med ofta olika viljor. Dagens regelverk är för stelbent. Tempot i utvecklingen borde vara högre.

Utmaningen med dagens system är att det är svårt att lösa en fråga utan att alla andra också påverkas. Magnus Meyer lanserade idén om ett ”alexanderhugg”, för att i ett slag åstadkomma en större förändring och göra många saker samtidigt. Tyvärr har nog regeringen för svagt parlamentariskt stöd för att kunna göra en sådan större reform. Men seminariet satte ändå fokus inte bara på dessa frågor, utan på vår sektors förmåga att bidra till lösningar. Det är ändå där vi behöver börja. Vill du själv se hur diskussionen gick så gå in på vår sajt, www.std.se, och titta.

Debatten om bostadspolitiken kommer att fortsätta, men jag hoppas att vi som företräder både arkitekter och ingenjörer lite oftare får bidra i det samtalet. Men vi ska även själva fortsätta diskussionen, bland annat i Göteborg. Håll utkik efter en inbjudan på samma tema under de kommande veckorna.

Apropå seminarier – missa inte vårt frukostseminarium den 9 februari. Då kommer Christer Larsson och presenterar förslagen i utredningen ”Gestaltad livsmiljö”, följt av en paneldiskussion. Läs mer här.

Nästa vecka läggs lite extra fokus på frågor som rör den stundande avtalsrörelsen.

Till dess ska jag i helgen ge lite extra tid åt mitt arbetsrum, som desperat behöver en make-over. Och kanske hinner jag även åka lite skridskor på Stockholms fina isar.

Trevlig helg!