Fredagsblogg: Nya fokusområden inför 2016

Utvecklingen i samhället och inom politiken är dramatisk, inte minst den senaste veckan. Den utvecklingen bidrar på flera olika sätt till att vi inom näringslivet och i en branschorganisation såsom STD-företagen måste tänka till. Hur kan vi bidra till att hitta lösningar, som politiken kan använda? Vad blir vårt bidrag som företag när de politiska perspektiven ändras? Jag är övertygad om att vi under lång tid kommer att diskutera ganska fundamentala frågor i samhällsdebatten. Grundläggande frågor som former för bostadspolitik, regelsystem, utbildning och annat kommer att ställas. Många gamla perspektiv kommer att utmanas.

Jag vet att den bransch som vi jobbar i har en enorm kunskap både för att förstå vart världen är på väg och för att skapa hållbara lösningar, oavsett om det gäller teknik eller arkitekturtjänster. De perspektiven måste vi oförtrutet få ut till politiker och samhällsdebattörer.

Men det nya samtals- och debattklimatet utmanar oss också i hur vi jobbar. Därför kommer vi under 2016 att se till att jobba ännu mer projektorienterat, där vi lägger extra kraft på att nå ut och skapa en gynnsam debatt. Vi måste också säkerställa att vi har en bra struktur för att kanalisera det engagemang som vi har inom branschen och hos våra medarbetare. Formerna för detta sätts i skrivande stund.

Men med tanke på hur snabbt gamla sanningar ställs på ända, så tror jag att vi måste gå in i 2016 med en hög beredskap för att ställa om och vara flexibla. Långsiktighet är viktigt, men lika viktigt är anpassningsbarhet till en snabbt föränderlig värld.

Nästa vecka kommer jag både att medverka på Arkus seminarium där ett antal tvärvetenskapliga projekt redovisas, men även besöka Oslo för lite planeringsarbete.

I väntan på det bänkar jag mig vid tablå-tv:n i kväll och ser ”På spåret”.

Trevlig helg!