Fredagsblogg: Hög närvaro i regeringskorridorerna

Regeringens arbete med industri- och näringslivsfrågor kan man säga mycket om. Men det är glädjande att många av våra företag från STD-företagen fått chansen att delta i samtal på olika nivåer och också med ministrar och statssekreterare.

Den 6 november var temat hur konkurrenskraften hos tjänstesektorn kan stärkas genom ökad forskning, innovation och kompetensförsörjning. På det mötet deltog ett antal av våra medlemsföretag inbjudna som deltagare; Knightec, Etteplan, Sweco, Sigma, Edag och Semcon.

Jag är övertygad om att de berättelser och den verklighetsbild som våra företag står för behöver höras av ännu fler och ännu oftare. Men det är välkommet att näringsminister Mikael Damberg har säkerställt att de kunskapsintensiva företagen, i synnerhet ”STD-företag”, fått en så framskjuten plats och ges utrymme. Bra också att våra branschföreträdare, såsom Anders Sundin från Semcon, Klas Persson från Sigma Technology eller Anna Skarenhed från Edag, bidrar till dessa samtal och hjälper oss att driva på en modernisering av regelverk och näringspolitik.

I veckan arrangerades även Arkitekturgalan, med seminarier på dagen och festligheter på kvällen. Detta är en väl fungerande mötesplats för hela branschen, och inte minst ett tillfälle att uppmärksamma och uppmuntra de många goda arbetsinsatser som gjorts under året. Det tål att understrykas: vi har en enorm kunskap och förmåga på svenska arkitektkontor, som står sig mycket väl i en internationell konkurrens. Jag tror vi behöver bli ännu bättre på att lyfta fram det och att slå oss lite mer för bröstet. I det perspektivet är Arkitekturgalan ett bra verktyg för hela branschen.

Lite extra glad blev jag för att Trafikverket hade ett eget nyinstiftat pris, där ”Cirkulationsplatser vid Täby Centrum” fick priset. Det är bra att en stor myndighet och byggherre som Trafikverket ger utrymme och uppmärksamhet också åt formgivning och estetik, inte bara funktion.

Annars var kvällens stora vinnare givetvis arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård på Tham & Videgård Arkitekter, som vann både Kasper Sahlin-priset för sitt arbete med nya KTH Arkitekturskolan samt det nya Villapriset. Grattis!

Nästa vecka läggs fler pusselbitar på plats inför 2016 års viktiga arbete. Men innan dess ska jag hinna med en taco-kväll med sonens klass. Det blir nog livat.

Trevlig helg!