Fredagsblogg: Export och HR-frågor

I måndags fick jag möjlighet att medverka på Utrikesdepartementets Handelsdagar, där ambassadörer och UDs tjänstemän samlades för att prata om Sveriges exportmöjligheter. Jag var inte ensam från näringslivet: både Teknikföretagen, Wallenbergbolagen och det offentliga hade representanter i den ”näringslivspanel” som gav sin syn på vad som kan utvecklas inom exportområdet.

Min utgångspunkt i panelen var att vi har en enorm exportpotential hos de svenska tjänsteföretagen. Och kanske i synnerhet i den sektor som jag själv företräder: ingenjörs- och arkitektföretag av olika slag. Jag betonade att det både handlar om att förbereda oss inför kommande lågkonjunkturer, en möjlighet att stärka internationaliseringen av näringsliv och arbetsliv, men inte minst ett sätt att göra världen lite bättre. Svenskt ingenjörskunnande och svensk arkitektur behövs på fler platser än bara i Sverige. Regeringen har en färsk exportstrategi och jag bedömer att det finns ett stort intresse från både tjänstemän ute i världen och från politikerna för att höra mer om vad vi kan bidra med.

Inom ramen för STD-företagens verksamhet finns även vårt viktiga arbete med arbetsgivarservice, förhandlingar och rådgivning till företagen kring personalfrågor. Det sköts i vardagen av Almegas centrala funktioner, men för oss som jobbar med branschfrågorna är det viktigt att ha en samsyn med Almega, stötta varandra internt och inte minst koppla ihop lönebildning med övriga branschfrågor. I synnerhet i vår sektor, där lönekostnaden är en så stor del av företagens kostnadsmassa, är det viktigt att sätta in lönekostnader och personalfrågorna i ett större sammanhang. Därför besökte jag vårt HR-nätverk i veckan för att ge dem en bild av arbetet på STD-företagens kansli, men också för att lyssna på deras tankar framöver. Jag ser fram emot ett ännu tätare samarbete med våra medlemmars HR-funktioner.

I veckan släppte vi vår marknadsrapport Investeringssignalen, ”Två företag av tre i konsultsektorn behöver nyanställa”. Missa inte den! Läs den här.

Dessa bloggposter går numera ut till en hel del aktiva inom STD-företagen, men finns det fler som du tror skulle vilja läsa lite om hur kansliet jobbar och vad vi ägnar oss åt på dagarna? Mejla mig eller helena.arvidsson@std.se, så bygger vi på sändlistan.

Nästa vecka ser jag fram emot att besöka Arkitekturgalan, som arrangeras av Sveriges Arkitekter. Men i väntan på det ska jag i helgen se till att byta däck på bilen. Med en blinkning åt alla Game of Thrones-fans: Winter is coming.

Trevlig helg!