Fredagsblogg: Säkerhet och verksamhetsplanering

I veckan har arbetsmiljöfrågorna stått i fokus för egen del. Jag deltog för andra året på den ”stand down” som vi arrangerar vi tillsammans med Trafikverket och Sveriges Byggindustrier.

Arbetet på samtliga Trafikverkets byggen avstannar i 15 minuter och en tyst minut hålls för att uppmärksamma både de som skadats allvarligt eller rent av fått sätta livet till under året. Men inte minst för att ständigt bli påminda om värdet av en säker arbetsmiljö. Vi som konsulter har flera viktiga bidrag att göra i det arbetet. Dels är vi en del av en kedja av leverantörer, där vår planering kan bidra till ökad säkerhet om vi jobbar på rätt sätt. Men vi kan också på flera sätt bidra till att tänka nytt, där exempelvis nya arbetsmetoder, nya material, osv, kan bidra till att våra arbetsplatser blir ännu säkrare framöver. Jag skrev några rader om detta i samband med aktiviteten på Mälarbanan i onsdags. Läs gärna blogginlägget.

Annars har den här veckan präglats av verksamhetsplanering för nästa år. Det är många viktiga frågor som berör vår bransch och det är svårt att prioritera. Vissa frågor kommer alltid att stå högt på agendan, som till exempel upphandling och kompetensförsörjning. Men därtill finns flera stora och svåra frågor som vi vill utveckla. Har du någon tanke eller problematik som är extra brännande, så hör gärna av dig till mig eller någon av mina kollegor.

Men först ska jag ägna helgen åt lite trädgårdsarbete. Blir det sista gången för i år jag klipper gräset, tro?

Trevlig helg!