Fredagsblogg: Budget och Luleå

I veckan presenterade regeringen sitt budgetförslag. Lika givet som bekymrande var det att läsa om den höjda skatten på arbete. Det är bekymrande på många plan att arbete beskattas allt hårdare, när vi istället borde stimulera arbete och uppmuntra fler att jobba.

De höjda skatteintäkterna läggs delvis på bostadsbyggande, men tyvärr sker det på ett olyckligt sätt. Bättre är då att satsningarna på infrastruktur fortsätter. Ett modernt samhälle bygger på en modern infrastruktur. Vi har kommenterat regeringens budget i ett pressmeddelande i veckan.

MagnusiLulea_3

I veckan har jag också haft förmånen att besöka vår lokalavdelning i Luleå (Region Norrbotten), både för informella samtal med styrelsen och för att hålla en liten trendspaning från min horisont. Vår verksamhet där uppe imponerar på många sätt. Konsultbranschen i just Luleå är stor och kraftfull, vilket också borgar för ett gott branschsamarbete. Extra roligt är det att se att vår lokala styrelse både är aktiva och jobbar med utveckling av verksamheten. Det finns många saker jag tar med mig hem därifrån, bland annat behovet av att ytterligare sprida kunskap och information från det arbete som våra expertgrupper gör. Detta blir en viktig fråga att jobba med i höst.

Jag fick en kommentar på en av mina bloggposter per mejl nyligen. Det gällde min kommentar kring SL:s tankar om att flytta in ingenjörskompetensen från konsultbolag till den egna verksamheten. Kommentaren var viktig och relevant. Givetvis är det mycket bra om våra köpare blir bättre beställare och har kompetenta inköpsorganisationer. Vi välkomnar givetvis en sådan förstärkning, där ingenjörer och arkitekter även sitter hos kommuner, myndigheter och hos privata köpare. Om det är det som SL avser är det något jag välkomnar. Min oro var dock att förslaget inte alls handlade om detta, utan om att sluta köpa konsulttjänster helt och hållet. Låt oss hoppas att SL förstår värdet i den oberoende konsultrollen. Men låt oss heller inte vara naiva – tyvärr finns det många beslutsfattare och andra som inte förstått värdet i den roll som vi konsulter har. Den måste vi stå upp för.

För er som till äventyrs läser tidningen Byggindustrin finns där en intervju med mig den här veckan. Läs gärna. Hoppas att den kan bidra till att ytterligare stärka STD-företagens röst på något sätt.

I eftermiddag blir det möte om bostadspolitiken, och sedan tåg mot västkusten och Hunnebostrand.

Trevlig helg.