100 dagar om stadsutveckling och urbanisering

Jag har en bakgrund från medie- och den digitala världen. Där har det årliga projektet #blogg100 pågått några år. Utmaningen, initierad av blogg- och sociala medier-profilen Fredrik Wass, går ut på att man ska blogga med minst ett inlägg om dagen i hundra dagar.

Jag har deltagit även tidigare, men i år blir uppgiften en än tydligare del av mitt uppdrag på STD-företagen.

Jag har föresatt mig att blogga i 100 dagar om urbanisering, stadsutveckling och stadsutveckling. Bakgrunden är enkel nog: det finns väldigt mycket att skriva om.

  • Urbaniseringen är en av vår tids mest brännande frågor, kanske även utmaningar.
  • STD-företagen har tydliggjort att just urbaniseringen är en av de stora trender som vi som bransch måste engagera oss ytterligare i och bidra med några av svaren.
  • Den statliga utredningen om framtidens arkitektur och design, ledd av Christer Larsson och kallad Gestaltad Livsmiljö, sätter ytterligare fokus på den moderna staden och dess utmaningar.
  • Dessutom är jag själv otroligt nyfiken på att lära mig mer och formulera min egen berättelse om hur staden växer, formas och kan byggas.

Sedan den 1 mars är jag igång och jag har nu kommit halvvägs in i projektet. Blandningen i ämnena har varierat stort. Både berättelser om städer som Sao Paulo och Oslo, tankar om hotellets plats i staden, några korta rader om hur staden kan spelas i Sim City och Civilization och en hyllning till en av mina favoritpoddar, Staden, som produceras av Sveriges Arkitekter.

Jag hoppas kunna bistå med några reflektioner, inte som experten, utan som betraktaren och berättaren. Jag räknar med att lära mig en del själv, men också att ytterligare ge bränsle åt en extremt viktig diskussion om hur vi bygger det moderna samhället.

Läs mer på magnushoij.se – redan i morgon kommer nya bidrag till detta samtal.